Hamilton Poland Ltd. kontroluje jakość paliw na stacjach Statoil w Polsce

2011-08-01

Hamilton Poland Ltd. kontroluje jakość paliw na stacjach Statoil w Polsce

Od 1 sierpnia br usługa monitorowania jakości paliw płynnych oraz poprawności wskazań dystrybutorów na stacjach Statoil w Polsce realizowana jest przez firmę J.S. Hamilton Poland Ltd.

Systemowi monitorowania jakości paliw płynnych, realizowanemu obecnie przez J.S. Hamilton Poland Ltd, podlegają wszystkie rodzaje paliw: benzyny (Suprema 98, Eurosuper 95), oleje napędowe (DieselGold, SupraDiesel) i LPG w całej sieci stacji Statoil w Polsce. Kontrolerzy sprawdzają również poprawność wydawania paliw przez dystrybutory. Każdego roku na stacjach Statoil na terenie całego kraju przeprowadzanych jest kilkaset wizyt kontrolnych, w ramach, których realizowanych jest ponad 500 analiz jakościowych naszych paliw.
-Statoil Poland, jako pierwszy detaliczny dostawca paliw na polskim rynku, już od 2002 roku poddaje wszystkie swoje paliwa niezależnej i dobrowolnej kontroli jakości. Dodatkowo, sprawdzana jest również poprawność wskazań dystrybutorów na stacjach Statoil,- mówi Andrzej Magryś, prezes zarządu Statoil w Polsce. Dotychczas badania te realizowane były przez Societe Generale de Surveillance (SGS) (w latach 2002-2009), oraz Instytut Nafty i Gazu (2010-2011).

Inspektorzy firmy J.S. Hamilton Poland Ltd. mają pełną swobodę wyboru terminu wizyty i lokalizacji stacji, która będzie kontrolowana. Decyzje te są podejmowane samodzielnie przez inspektorów firmy kontrolnej.

Gwarancja jakości paliw na stacjach Statoil
Paliwa oferowane w całej sieci Statoil w Polsce są najwyższej jakości i spełniają normy określone przez Polski Komitet Normalizacyjny, niejednokrotnie przewyższając obowiązujące wymagania. Jakość paliwa jest w dużej mierze uzależniona od sposobu jego transportowania i przechowywania na stacji. Statoil Poland przestrzega restrykcyjnych zasad transportu wypracowanych dzięki wieloletniemu doświadczeniu zdobytemu na rynkach skandynawskich i w Polsce.

Paliwa Statoil są przewożone pod ścisłą kontrolą, wyłącznie przez doświadczone i sprawdzone firmy. Paliwa na stacjach Statoil przechowywane są w dwupłaszczowych zbiornikach wyposażonych w elektroniczny system czujników monitorujących ich wnętrze
i otoczenie (tzw. PetroVend). Na każdym etapie dystrybucji – od rafinerii do baku samochodu – jakość paliw Statoil jest niezmienna, gwarantowana i najwyższa.

Firma Statoil Poland, obecna w Polsce od 1992 roku, prowadzi sieć stacji paliw liczącą 341 obiektów tj. 263 stacje typu Premium (w tym 75 franczyzowych) i 78 stacji Statoil 1-2-3. Firma zatrudnia w Polsce ok 3.000 pracowników. Statoil Poland jest cześcią spółki Statoil Fuel & Retail, wiodącej skandynawskiej firmy detalicznej, sprzedającej paliwa transportowe poprzez sieć 2.300 stacji paliw w Norwegii, Danii, Szwecji, Polsce, Estonii, Rosji na Łotwie i Litwie. Oferta firmy Statoil Fuel & Retail obejmuje również paliwo lotnicze, żeglugowe, oleje i smary oraz produkty chemiczne.

J.S. Hamilton Poland Ltd. to nowoczesna firma z długoletnim doświadczeniem w dziedzinie kontroli jakości. Analizy laboratoryjne wykonywane są w największym, niezależnym polskim laboratorium istniejącym w Gdyni od 1949 roku. J.S. Hamilton Poland Ltd. świadczy szeroki wachlarz profesjonalnych usług kontrolnych i badań laboratoryjnych, w tym między innymi: monitorowanie i badanie jakości paliw w obrocie hurtowym i detalicznym.
www.hamilton.com.pl

Szczegółowych informacji na ten temat udziela:

Statoil Poland
Krystyna Antoniewicz-Sas