Bezpieczne zimowe płyny do spryskiwaczy

2011-12-04

Bezpieczne zimowe płyny do spryskiwaczy

Na stacjach Statoil typu premium w Polsce oferowane są zimowe płyny do spryskiwaczy Statoil. Płyny te są bezpieczne, gdyż ich skład nie zawiera szkodliwego dla zdrowia metanolu.

Zimowe płyny do spryskiwaczy Statoil oferowane w 2l. oraz 4l. opakowaniach łączą ze sobą skuteczność z bezpieczeństwem.

Bezpieczeństwo
Zimowe płyny do spryskiwaczy dostępne na stacjach Statoil nie zawierają metanolu i dzięki temu są znacznie bardziej bezpieczne od tych, które zawierają ten składnik. Metanol jest silnie trującym dla człowieka związkiem organicznym. W skrajnych przypadkach płyny zawierające metanol mogą powodować bardzo poważne konsekwencje zdrowotne u osób, które miały bezpośredni kontakt z tym związkiem lub z jego oparami. Metanol jest bezwonny i bezbarwny, dlatego też jest szczególnie niebezpieczny, gdyż bardzo trudno wykryć jego obecność.

Skuteczność
Odpowiednio dobrany skład i właściwości zimowych płynów do spryskiwaczy Statoil zapewniają skuteczne oczyszczenie szyb i reflektorów pojazdu z soli, lodu, brudu i innych osadów drogowych, zapewniając dobrą widoczność. Odpowiednia widoczność - zwłaszcza zimową porą - znacznie poprawia bezpieczeństwo i komfort jazdy. Płyny te chronią również układ spryskiwaczy przed zamarznięciem. Zimowe płyny do spryskiwaczy Statoil nie zamarzają do temperatury -22°C.

Dodatkowo stworzona została specjalna linia perfumowanych zimowych płynów Symfonia w dwóch wariantach zapachowych: Pour Femme (dla kobiet) i Pour Homme (dla mężczyzn).

Cena zimowych płynów Symfonia z linią zapachową Pour Femme i Pour Homme w opakowaniach 2 l. wynosi 21,99 zł, natomiast płynów zimowych w opakowaniach 4 l. 29,99 zł.